preskoči na sadržaj

Osnovna škola Krunoslava Kutena

 > O školi  > Knjižnica
Virtualna knjižnica

Kutak s novim naslovima

Autor: Snježana Posavec, 19. 1. 2022. 10:01

Kutak s novim naslovima

Dragi učenici!

S vama ću podijeliti lijepu misao koju sam negdje pročitala: "Djeca koja čitaju najbolje priče, postaju ljudi koji misle!"

Zato, dođite u knjižnicu i zavirite u kutak s novim naslovima. Prolistajte nove knjige, čitajte, istražujte, radujte se novim pričama i stjecanju novih znanja!

S veseljem vas očekuje vaša knjižničarka Snježana!

 

 [više]

Popis izvora za zabavu, učenje i informiranje

Autor: Snježana Posavec, 19. 1. 2022. 09:45

Dragi učenici!

U nastavku su linkovi koji će vas povesti u avanturu zabave, novih spoznaja, učenja, u avanturu gdje većinu informacija dobijete uz pomoć nekoliko klikova.

Neka vam putovanje kroz sljedeće linkove donese puno novih spoznaja i obogati život novim znanjima. smiley

Slijede korisni linkovi!

 [više]

PRO sa svojom učiteljicom i asistenticama

Autor: Snježana Posavec, 11. 1. 2022. 11:20

 Učenici PRO u knjižnici sa svojom učiteljicom i asistenticama

Knjižničarka ima jako lijepu suradnju s učiteljicom PRO Ivankom Martinec i asistenticama te učenicima. Učenici putnici svoje slobodno vrijeme do prijevoza kućama rado provode u školskoj knjižnici, a također s veseljem  dolaze posuditi svoju lektirnu knjigu. Prilikom posudbe lektirne knjige, baš kao i ovaj put, razgledaju knjige po policama, pronađu nešto zanimljivo i malo proučavaju, nakon čega popričamo. 

 

 

 [više]

O našoj školskoj knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 7. 1. 2022. 08:46

   U Monografiji I. OŠ Vrbovec (1669.-1999.) stoji podatak da je u Pučkoj školi Vrbovec još 1913.g. školska knjižnica imala 204 knjige za učenike i 481 knjigu stručne literature te da je škola bila dobro opremljena učilima. U ratu je bio uništen sav inventar škole pa tako i knjižnica. 

   Prvi opipljivi zapis koji imam o postojanju školske knjižnice je iz inventarne knjige koja datira iz 1974.g. Na inventarnoj knjizi piše OŠ "7.maj Vrbovec" jer se tako zvala postojeća škola koja kasnije mijenja ime u I. OŠ Vrbovec te u šk.g. 2019./2020. u OŠ Krunoslava Kutena. 

   U prvo vrijeme u školskoj knjižnici nisu radili knjižničari po struci, nego učitelji koji su zaduživani s do 4 sata rada tjedno u knjižnici.Radili su na izdavanju knjiga. Izmijenio se veći broj učitelja koji su radili u školskoj knjižnici. Radila je Eva Dujmović, nastavnica hrvatskoga jezika, kada je prostor knjižnice bio smješten  u malenoj mračnoj prostoriji (sadašnji domarev ured). Kasnije je prostor knjižnice preseljen u prostor od 72 m2 ( današnji prostor ). 

Prema zapisima iz školske matične knjige, u školskoj knjižnici radile su ove knjižničarke:

*Zdenka Pekez - 12.11.1997. - 31.08.1999.

*Ana Lukin- 1.09.1999. - 02.01.2003.

*Ana Domović -11.09.2000. - 30.01.2002.

*Snježana Posavec- 20.03.2006. do danas

   Knjižnica je informatizirana 2009. g.  Za obradu knjižne građe koristi se program METEL WIN.

Trudimo se školsku knjižnicu učiniti kulturnim središtem škole te se u njoj održavaju književni susreti, kazališne predstave, satovi lektire, ali to je i mjesto gdje učenici vole provoditi svoje slobodno vrijeme te se kreativno izražavaju, pišu domaću zadaću ili se druže. Učenici imaju pristup informacijama te tako razvijaju vještine učenja, mašte i pripremaju se za život odgovornih građana. U školskoj knjižnici pomažu Mladi knjižničari. 

 

 

 

 

 [više]

Čitanjem do zvijezda - školsko natjecanje

Autor: Snježana Posavec, 18. 12. 2021. 09:05

Učenici matične škole na školskom natjecanju

16. prosinca 2021. godine održano je školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Za natjecanje se pripremao 31 učenik iz matične škole i područnih škola Preseke i Rakovca. U matičnoj školi sudjelovalo je 18 učenika i 1 učenica online. 

Predsjednica školskog natjecanja bila je Ljiljana Bušić, profesorica hrvatskoga jezika, a članovi su bile knjižničarka Snježana Posavec i učiteljica razredne nastave Vesna Drvenkar, koje su bile s učenicima u matičnoj školi za vrijeme pisanja ispita, a kasnije su ispravljale ispite.  Članovi Povjerenstva u PŠ školama su bile: Darija Hrgić, Ivana Badenić, Anita Poljak, Mirjana Burec i Marinko Šimunek.

Mentorice su bile profesorice hrvatskoga jezika: Ljiljana Bušić, Dinka Mudri, Helena Naimkadić i Lorena Leljak.

Najbolje plasirani učenici:

OŠ KRUNOSLAVA KUTENA

1. Karlo Grošanić

2. Ema Pavić

3. Mia Maria Galešić

 

PŠ RAKOVEC

1. Tara Čolig

2. Dorotea Čolig

3. Matea Prelec

 

PŠ PRESEKA

1. Viktorija Mušak

2. Karla Vrščak

3. Nikolina Halamić

 

 

 

 

 [više]

Kazalište u gostima "Ah, ta lektira ne da mi mira" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 4. 12. 2021. 22:00

3.12.2021. g. knjižničarka Snježana Posavec organizirala je dolazak kazališne skupine u prostor školske knjižnice. S knjižničarkom je u organizaciji sudjelovala pripravnica Adrijana Levatić. Učenici 1.abc, 3.abc i 4.abc razreda uživali su u poučnoj predstavi "Ah, ta lektira ne da mi mira".

U predstavi knjiga pobjeđuje tehnologiju i učenici shvate koliko je važno čitati lektiru i koliko je važno čitati uopće.

Po završetku predstave, učenici 3.b razreda obradovali su glumce svojim likovnim radovima. ( U prilogu je fotografija glumaca koji proučavaju dobivene dječje likovne radove. )

Glumci su rado otišli i u PŠ Rakovec i odigrali predstavu za učenike 1.- 4. razreda. Zahvaljujem se učiteljici razredne nastave Mirjani Burec na lijepoj suradnji kao i ostalim učiteljicama razredne nastave. 

 [više]

Igrokazi- susret s književnicom i lutkaricom Jadrankom Čunčić - Bandov

Autor: Snježana Posavec, 8. 11. 2021. 11:12

Jadranka Čunčić- Bandov izvodi lutkarsku kolaž- predstavu za učenike

4. i 5. i 10. studenoga  2021. povodom Mjeseca knjige u našoj školskoj knjižnici ugostili smo našu dragu spisateljicu igrokaza i lutkaricu Jadranku Čunčić- Bandov koja je za učenike 1.abc, 2.ab i 3.abc razreda izvela lutkarsku kolaž predstavu "Tikvići".

S pjesmicama i igrokazima ove spisateljice učenici se susreću u svojim školskim čitankama, a sada su imali priliku doživjeti ih kroz izvedbu same spisateljice, s lutkama koje je također sama izradila. 

Naši prvašići su se divili lutkama ( žabi, ježu, krokodilu, sovi, magarcu...) od svakodnevnog materijala; tikvi, četke, spužve, čarape, kvačica i kutije od jaja, koje su za njih progovorile. 

Učenicima se najviše svidjelo što su animirani u predstavu. 

Na kraju predstave učenici 1.b razreda i njihova učiteljica Vesna Drvenkar pripremili su Jadranki iznenađenje te odrecitirali par pjesmica. Jadranka se rado fotografirala s učenicima.  

17.11. 2021. g.Jadranka Čunčić - Bandov gostovat će u PŠ Preseka, a zatim će obići i  i ostale područne škole prema dogovoru. 

 

 [više]

Pričam ti priču- književni susret s Margaretom Peršić

Autor: Snježana Posavec, 28. 10. 2021. 22:16

28.10.2021. u dogovoru s promotoricom Školske knjige u našoj školskoj knjižnici gostovala je Margareta Peršić. Učenike je uvela u svijet bajke. Učenici su se uživjeli u uloge koje su im dodijeljene, a da susret bude još zanimljiviji, i neke učiteljice su dobile svoje uloge.

Susret je bio organiziran za učenike 1.abc i 3.abc razreda.

Svi skupa smo se dobro zabavili. Učenici 1. razreda su s oduševljenjem prepričavali priču.

 [više]

Dan hrvatskoga jezika

Autor: Snježana Posavec, 17. 3. 2021. 17:28

17.3. 2021. g. u školskoj knjižnici  obilježen je Dan hrvatskoga jezika s 5. razredima koji su se okušali u lektirnom kvizu iz prethodna četiri razreda. Po 4 učenika iz svakog 5. razreda prisjetili su se zadanih lektirnih naslova: Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Crvenkapica, Priče iz davnine te su se natjecali u poznavanju pojedinosti iz navedenih knjiga.

Učenicima je bilo zanimljivo, a posebno su se veselili osvojenim nagradama. 

 [više]

Međunarodni dan darivanja knjigom "Čitam, dam, sretan sam" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 17. 3. 2021. 07:56

Učenici se vesele poklonima. Autorica slike: Ljiljana Bušić

U našoj školi odlučili smo obilježiti Međunarodni dan darivanja knjigom. Knjižničarka škole Snježana Posavec, nakon dogovora s ravnateljem, obavijestila  je učenike da tijekom veljače mogu donijeti knjigu ili slikovnicu za poklon učenicima - vršnjacima u potresom pogođenom području.

Učenici su se odazvali akciji pod nazivom " Čitam, dam, sretan sam!"

Usporedno s tim, profesorica hrvatskoga jezika Ljiljana Bušić kontaktirala je dvije škole na području Siska; OŠ Braća Bobetko i OŠ Galdovo radi broja učenika te je na njenu inicijativu projekt pomoći učenicima tih dviju škola nazvan "Vršnjak vršnjaku".

Profesorica Ljiljana Bušić, ravnatelj škole i još nekolicina kolega obišli su škole i uručili prikupljene knjige i poklone, kako za učeniike, tako i za kolege.  Učenici nisu krili svoje oduševljenje dobivenim poklončićima. 

U prilogu je još nekoliko fotografija koje mi je proslijedila profesorica hrvatskoga jezika Ljiljane Bušić.

     

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 4. 2. 2021. 17:02

3.veljače 2021. u svim razredima obilježen je Svjetski dan čitanja naglas. Svaki učenik  dobio je svoj straničnik s tekstom o važnosti čitanja naglas.

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020.

Autor: Snježana Posavec, 13. 11. 2020. 09:46

Ove školske godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji te su učenice /-i sudionice /-i umjesto čitanja knjiga istražili online izvore informacija. Istražujući, učenici su pročitali zanimljivosti, zabavili se i usvojili nova znanja o čudesnom planetu Z. Kviz je bio aktivan u razdoblju od 14. 09. 2020. - 23. 10. 2020. Dio učenika potaknut je od strane nastavnice Dinke Mudri u sklopu virtualne literarne nastave, a dio učenika je uključen u kviz od strane knjižničarke Snježane Posavec.

Pobjednica za našu školu je Ida Palenik, učenica 8. b razreda koja će sudjelovati u izvlačenju na završnoj svečanosti.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije završna svečanost kviza neće se odvijati kako je planirano, već će se izvlačenje dobitnika nagrada s popratnim programom snimiti ranije bez publike i objaviti u najavljenom terminu završne svečanosti 13.11. 2020. godine. 

Zahvaljujem svim učenicima na sudjelovanju kao i kolegici Dinki Mudri na dodatnoj motivaciji učenika i lijepoj suradnji.

 

 [više]

Zapeli zajedno Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 11. 11. 2020. 13:17

https://www.google.com/search?q=zapeli+zajedno&rlz=1C1GCEU_hrHR879HR879&source=lnms&tbm=isch&sa=X&v

Ida Marinić, osječka psihologinja, u jeku koronavirus krize, odlučila je olakšati vrijeme u izolaciji svima, kako najmanjima, tako i  njihovim  roditeljima. Ova Osječanka napisala je i nacrtala slikovnicu za djecu, ( ali i z aodrasle ) o tome kako se slagati sa svojom obitelji i sa svijetom općenito dok smo "zaglavljeni" jedni s drugima u ovim čudnim vremenima.Slikovnica je u prilogu.

 
 
 
 
 [više]

Igrom do (spo)razumijevanja - online izdanje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Snježana Posavec, 20. 10. 2020. 09:54

Online izdanje Igrom do (spo)razumijevanja u izdanju Tirene sadrži izbor oglednih primjera dramsko - pedagoških radionica u nastavi hrvatskog jezika.

 [više]

Dobrodošli u virtualnu knjižnicu I. OŠ Vrbovec

Autor: Snježana Posavec, 22. 4. 2020. 07:27

Za vrijeme trajanja nastave na daljinu školska knjižnica nastavlja s radom u virtualnom okruženju kao podrška učenicima i učiteljima u poučavanju.

U prilogu ćete naći korisne poveznice podijeljene na razrednu i predmetnu naastavu.

Ljubitelji kazališta mogu pogledati online predstave, ali i poći u virtualne šetnje najpoznatijim svjetskim kazalištima.

Za slobodno vrijeme preporučam malo zabave uz on-line slagalice.

Napomena:

Svi sadržaji služe isključivo u odgojno-obrazovne svrhe sukladno člancima 84., 85. i 88. Zakona o autorskim pravima i drugim srodnim pravima (NN 167/03, 79/07, 80/11, 125/11, 141/13, 127/14, 62/17, 96/18)

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Radno vrijeme

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

 

PONEDJELJAK –12:30 – 18:30 h

UTORAK – 13:00 -19:00 h

SRIJEDA – 7:30 – 13:30 h

ČETVRTAK – 7:30 -13:30 h

PETAK – 7:30 – 13:30 h

 

 

 

.

 

 

 

 


Popis lektire

 

 

1.razred

Izabrati 4 djela, obavezno prvo!

 

 1. J. i W. Grimm: Bajke ( izbor)
 2. Z. Balog: Male priče o velikim slovima
 3. G. Vitez: A zašto ne bi
 4. LJ. Bauer: Tri medvjeda i gitara
 5. S. Škrinjarić: Kako sanjaju stvari ili Plesna haljina žutog maslačka
 6. J. Sigsgaard: Pale sam na svijetu
 7. E. Janikovszky: Baš se veselim ili Znaš li i ti ili Da sam odrastao ili Kako da odgovorim
 8. Ž. Horvat – Vukelja: Hrabrica ili Zdeno Slovojed ili Slikopriče ili Leteći glasovir ili Petra uči plivati
 9. S. Zubović: Kako se gleda abeceda
 10. I. Borovac: Životinjska abeceda
 11. S. Femenić: Idi pa vidi
 12. S. Junaković: Dome, slatki dome
 13. J.B. Baronian: Figaro, mačak koji je hrkao
 14. A. Đokić- Pongrašić:Nemaš pojma, Grizlijane

 

2. razred

Izabrati 5 djela, obavezno prvo!

 

1.H. Ch. Andersen: Bajke (izbor)

2. R. Zvrko: Grga Čvarak

3. K. Čapek: Poštarska bajka

4. C. Collodi: Pinokio

5. A. A. Milne: Medo Winnie zvani Pooh

6. D. Horvatić: Stanari u slonu

7. N. Videk: Pismo iz Zelengrada

8.  N. Iveljić: Nebeske barke ili Pronađeno blago ili Božićna bajka

9. Želimir Hercigonja: Poštar zeko brzonogi ili Prašnjavko ili Kjel crna labud ptica ili Vodenjak i stara kruška

10. A. Peterlik- Huseinović: Plavo nebo ili Ciconia ciconia

11. Desa Muck: Anica i sportski dan ili Anica i čarobnica Lili

12. Ela Peroci: Djeco, laku noć

13. I. Bednjanec: Male ljubavi

14. M. Željeznak: Sretne priče

15. B. Prosenjak: Miš

16. H. Kovačević: General Kiro miš

17. L. Mravunac : Dječak u zvjezdanim čizmama

18. Ch. Perrault: Bajke (Izbor: Vile, Kraljević Čuperak, Mačak u čizmama, Pepeljuga ili Ljepotica i zvijer )

19. N. Zidar- Bogadi: Sretni cvrčak

 

3. razred

Izabrati 7 djela, obavezna prva dva!

 

 1. M. Lovrak: Vlak u snijegu
 2. I. Brlić- Mažuranić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića
 3. L. Paljetak: Miševi i mačke naglavačke
 4. V. Nazor: Bijeli jelen
 5. D. Horvatić: Grički top
 6. S. Polak: Dnevnik Pauline P. ili Drugi dnevnik Pauline P.
 7. S. Pilić: Nemam vremena ili E baš mi nije žao ili Hoću i ja
 8. S. Femenić: Ludi kamen
 9. H. Lofting: Pripovijest o doktoru Doolitleu
 10. N. Iveljić: Šestinski kišobran ili Čuvarice novih krovova
 11. B. Prosenjak: Sijač sreće
 12. Gianni Rodari: Putovanje plave strijele ili Čipolino
 13. Hrvatske narodne bajke
 14. J. M.Barrie: Petar Pan
 15. S. Kolar: Jurnjava na motoru
 16. F. L. Baum: Čarobnjak iz Oza
 17. O. Prussler: Mali vodenjak ili Mala vještica
 18. E. B. White: Paukova mreža
 19. D. Horkić: Čađave zgode
 20. Basne (izbor)

 

 

4. razred

Izabrati 7 djela, obavezna prva dva!

 

 1. I. Brlić- Mažuranić: Regoč i Šuma Striborova
 2. M. Lovrak: Družba Pere Kvržice
 3. A. Gardaš: Duh u močvari ili Ljubičasti planet ili Izum profesora Leopolda ili Bakreni Petar ili Tajna zelene pećine ili Igračke gospođe Nadine
 4. E. Kastner: Emil i detektivi ili Tonček i Točkica ili Leteći razred ili Blizanke
 5. H. Kovačević: Tajna ribljeg oka ili Tajna mačje šape  ili Tajna tužnog psa ili Tajna graditelja straha ili Tajna zlatnog zuba
 6. S. Mihalić: Petrica Kerempuh
 7. F. Salten: Bambi
 8. R. Kipling: Knjiga o džungli
 9. N. Pulić: Ključić oko vrata
 10. M. Marušić: Snijeg u Splitu
 11. J. Spyri: Heidi
 12. J. Truhelka: Zlatni danci
 13. Z. Kolarić- Kišur: Moja zlatna dolina
 14. M. Gluščević: Bijeg u košari ili Klopka za medvjedića
 15. N. Mihoković- Kumrić: Tko vjeruje u rode još
 16. S. Šesto: Bum Tomica ili Bum Tomica 2
 17. Z. Pongrašić: Mama je kriva za sve
 18. H. Hitrec: Eko Eko
 19. I. Bekeffi: Pas zvan gospodin Bozzi
 20. S. Lovrenčić: Esperel, grad malih čuda
 21. A. Lindgren: Pipi Duga Čarapa ili Ronja razbojnička kći ili Razmo u skitnji
 22. Z. Balog: Ja magarac ili Pusa pod krampusa ili Nevidljiva Iva ili Zmajevi i vukodlaci
 23. L. Jerzy Kern: Vukodlak veličanstveni
 24. A. van de Velde: Neobični doživljaji ptića Sovića
 25. Čečuk, Čunčić- Bandov, Horvat- Vukelja, Kolarić- Kišur: Igrokazi

 

 

5. razred

 

 

Autor

Naslov

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

B. Primorac

Ljubavni slučaj mačka Joje

5.b

 

 

5.R

5.P

 

 

 

 

 

H. Hitrec

Matko na štakama

 

5.b

 

 

 

 

 

 

 

 

T. Horvat

Frka u Ščitarjevu

 

5.a

5.b

5.c

 

 

 

 

 

 

 

Šaljive narodne priče

5.a

5.c

5.R

5.b

 

 

 

 

5.P

 

S. Lagerlof

Legende o Kristu

 

 

 

 

5.b

 

 

 

 

 

M. Matošec

Strah u Ulici lipa

5.R

 

 

 

5.b

5.P,

 

 

 

 

F. Molnar

Junaci Pavlove ulice

 

 

 

 

5.R

5.b

5.P

 

5.a

 

M. Gavran

Zaljubljen do ušiju

 

 

 

 

5.a

5.c

5.b

 

 

 

I.Kušan

Koko i duhovi

 

 

 

 

 

5.a

 

5.b

 

 

I.Kušan

Lažeš, Melita

 

 

 

 

 

 

 

5.b

 

 

Z. Krilić

Zabranjena vrata

 

 

 

 

 

 

5.a

 

5.b

 

P. Pavličić

Trojica u Trnju

 

5.R

5.P

 

 

 

 

5.a

 

 

I.Kušan

Koko u Parizu

 

 

 

5.P

 

5.R

 

 

5.c

 

G. Vitez

Pjesme

 

 

 

 

5.c

 

 

5.P

5.R

 

S. Pilić

Mrvice iz dnevnog boravka

5.P

 

 

 

 

 

5.R

 

 

 

A.S. Puškin

Bajka o ribaru i ribici

 

5.P

 

 

 

 

5.c

5.R

 

 

R. Dahl

Charlie i tvornica čokolade

 

 

5.a

 

 

 

 

 

 

 

 

J. Swift

Guliverova putovanja

 

 

 

5.a

 

 

 

 

 

 

 

 

6. razred

 

Autor

Naslov

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

J. Bitenc

Twist na bazenu

 

6.b

 

6.c

 

6.a

 

 

 

 

A. Šenoa

Povjestice

6.R

 

6.b

6.P

6.c

 

6.a

 

 

 

S. Tomaš

Mali ratni dnevnik ( Moj tata spava s anđelima )

 

6.C

6.a

6.b

6.R

 

6.P

 

 

 

D. Dragojević

Bajka o vratima

 6.a

6.R

 

 

6.b

 

 

 

 

 

I. B. Mažuranić

Priče iz davnine ( sve osim Regoča i Šume Striborove)

6.C

 

 

6.a

6.P

6.b

6.R

 

 

 

Ž. Hercigonja

Tajni leksikon

 

 

6.P

 

 

 

6.b

6.c

6.R

 

Ž. Hercigonja

Tajna ogrlice sa sedam rubina

 

 

 

 

 

 

6.b

6.c,

6.a

 

A. Daudet

Pisma iz mog mlina

 

 

 

 

 

 

 

6.b

 

 

B.Dovjak- Matković

Zagrebačka priča

 

 

 

6.R

 

6.c

 

6.P

6.b

 

O.Wilde

Sretni kraljević

6P,6.b

6.a

 

 

 

 

 

 

6.c

 

P. Kanižaj

Tričave pjeme

 

 

 

 

 

 

6.c

 

6.P

 

Z.Balog

Veseli zemljopis

 

 

 

 

 

 

6.c

 

 

 

M. Twain

Kraljević i prosjak

 

 

6.c

 

6.a

 

 

 

 

 

D. Horvatić

Junačina Mijat Tomić

 

 

 

 

 

 

 

6.a

 

 

Š. Storić

Poljubit ću je uskoro, možda

 

 

6.R

 

 

6.P

 

 

 

 

J. Swift

Guliverova putovanja

 

 

 

 

 

6.R

 

 

 

 

Ch. Nostlinger

Konrad, dječak iz limenke

 

6.P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.razred

 

Autor

Naslov

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

V. Nazor

Voda

7.a

 

7.b

7.P

 

7.c

 

 

7.R

 

D. Miloš

Bijeli klaun

 

7.a

 

 

7.c

 

 

 

 

 

D. Šimunović

Duga

 

7.R

7.a

7.P,7.c

7.b

 

 

 

 

 

B. Jan

Potraži me ispod duge

 

 

7.a

 

7.b

 

 

 

 

 

V. Novak

Iz velegradskog podzemlja

,7.c

 

7.P

7.a

 

 

7.b

 

 

 

H. Hitrec

Smogovci

 

7.P,7.b

 

 

7.a

7.R

7.c

 

 

 

B. Primorac

Maturalac

 

 

 

 

 

7.a

7.R

7.P, 7.c

7.b

 

S. Townsend

Tajni dnevnik Adriana Molea

 

 

7.c

 

 

 

7.a

7.R

7.P

 

D. Cesarić

Pjesme

 

 

 

7.b

 

 

 

7.a

7.c

 

B. Prosenjak

Divlji konj

7.b

7.c

7.R

 

 

 

7.P

 

7.a

 

V. Majer

Dnevnik maloga Perice

7.P

 

 

 

7.R

 

 

7.c

 

 

D. Ellis

Djevojčica iz Afganistana

 

 

 

7.R

 

 

 

 

 

 

P. Pavličić

Dobri duh Zagreba

7.R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Š. Storić

Čuj, Pigi, zaljubila sam se

 

 

 

 

 

7. P

 

 

 

 

Z. Pongrašić

Gumi - gumi

 

 

 

 

7.P

 

 

 

 

 

 

8.razred

 

Autor

Naslov

IX.

X.

XI.

XII.

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

A.de Saint -Exupery

Mali princ

8.a

 

 

8.R,8.P

 

 

 

 

8.c

 

 

Dnevnik Ane Frank

 

8.a

 

 

 

 

 

 

 

 

E. Kishon

Kod kuće je…

 

8.b,8.P

8.a

8.c

 

 

8.R

 

 

 

D. Šimunović

Alkar

8.C

 

8.P

8.a

8.R

8.b

 

 

 

 

S. Pilić

Sasvim sam popubertetio

 

 

 

 

8.a

8.R

8.P

 

 

 

Đ. Sudeta

Mor

 

 

8.R

 

8.P

8.a

 

8.b

 

 

S. Kolar

Breza

8.b, 8.P

8.c

 

 

 

 

8.a

 

8.R

 

R. Bach

Galeb Jonathan Livingston

 

 

 

 

 

8.R

8.P

8.a

8.b

 

D. Tadijanović

Srebrne svirale

 

 

8.c

8.b

 

 

 

 

8.a, 8P

 

S. Pilić

Mrvice iz dnevnog boravka

 

 

 

 

8.c

 

 

 

 

 

A.Šenoa

Branka

 

 

 

 

 

8.c

 

 

 

 

A.Šenoa

Prosjak Luka

 

 

8.R

 

8.b, 8.P

 

 

 

 

 

S. Škrinjarić

Ulica predaka

 

 

 

 

 

 

8.c

 

 

 

N. Mihelčić

Bilješke jedne gimnazijalke

 

 

 

 

 

 

 

8.c

 

 

K. Bruckner

Sadako hoće živjeti

 

8.R

 

 

 

8.P

 

 

 

 

E. Hemingway

Starac i more

 

 

 

 

 

8.R

8.P

 

 

 

I. G.Kovačić

Pripovijetke ( Sedam zvonara majke Marije i Mrak na svijetlim stazama)

8.R

 

 

 

 

 

 

8.P

 

 

 

 

 


Suvremena školska knjižnica informacijsko je, medijsko i komunikacijsko središte škole. Kao izvor informacija i znanja prvenstveno je namijenjena učenicima i učiteljima za potrebe redovite nastave, ali je potpora svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima škole, mjesto okupljanja i provođenja izvannastavnoga slobodnog vremena.

Knjižnica I. OŠ Vrbovec zauzima 75 m², omogućen je slobodan pristup građi, a fond se redovito obnavlja prema mogućnostima. Fond knjižnice broji oko 7 500 knjiga, podijeljen je na:

 • učenički ( u koji ubrajamo i bogatu referentnu ili priručnu zbirku ) i
 • učiteljski.

U knjižnici imamo AV građu ( audio- vizualnu ) s nastavnim i edukativnim sadržajima koju mogu posuditi učitelji ili se koristi u prostoru knjižnice.

U prostoru knjižnice mogu se koristiti priručnici ( enciklopedije, leksikoni, rječnici i atlasi ) ili časopisi na koje je školska knjižnica pretplaćena, ( a na koje su i neki učenici pretplaćeni ).

Učenici mogu slobodno čitati, učiti, pisati domaće zadaće, pogledati neki film ili crtani na projekcijskom platnu te igrati društvene igre, a mogu se uključiti u Mlade knjižničare i u Čitateljski klub.

U knjižnici se održavaju satovi medijske kulture i satovi lektire ( posebno za 1. – 4. r. ) s ciljem da učenici više upoznaju i zavole knjigu te steknu potrebu i naviku dolaženja u prostor knjižnice. Također se provodi informacijska pismenost. To je prostor u kojem učenici dobivaju pomoć u pripremi i obradi zadane teme ili referata iz pojedinog nastavnog područja te ih knjižničarka Snježana upućuje u korištenje potrebite literature i interneta.

Uključujemo se u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se provodi u Mjesecu hrvatske knjige kada knjižničarka, po dogovoru s učiteljicama, prima i učenike iz područnih škola ( Banovo, Dijaneš, Rakovec, Gornji Tkalec i Preseka ) te s njima obrađuje teme informacijske pismenosti i medijske kulture.

Mladi knjižničari pomažu razvrstavati knjige po policama, pomažu kod posudbe i zaštite građe kao i kod obrade nove građe. Unutar Čitateljskog kluba čitamo priče i zajednički odabrane željene naslove, pričamo o pročitanom radi stvaranja kritičkog mišljenja ili istražujemo određene teme zanimljive učenicima.

Naša školska knjižnica također je mjesto održavanja kazališnih predstava i književnih susreta. Rado se sjećamo književnih susreta. Družili smo se s Božidarom Prosenjakom, Brankom Primorac, Mirom Gavranom, Brankom Čegecom, Enesom Kiševićem, Jadrankom Čunčić-Bandov…

Knjižničarka: Snježana Posavec, prof. i dipl. bibl.

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020.

Ove školske godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji te su učenice /-i sudionice /-i umjesto čitanja knjiga istražili online izvore informacija. Istražujući, učenici su pročitali zanimljivosti, zabavili se i usvojili nova znanja o čudesnom planetu Z. Kviz je bio aktivan u razdoblju od 14. 09. 2020. - 23. 10. 2020. Dio učenika potaknut je od strane nastavnice Dinke Mudri u sklopu virtualne literarne nastave, a dio učenika je uključen u kviz od strane knjižničarke Snježane Posavec.

Pobjednica za našu školu je Ida Palenik, učenica 8. b razreda koja će sudjelovati u izvlačenju na završnoj svečanosti.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije završna svečanost kviza neće se odvijati kako je planirano, već će se izvlačenje dobitnika nagrada s popratnim programom snimiti ranije bez publike i objaviti u najavljenom terminu završne svečanosti 13.11. 2020. godine. 

Zahvaljujem se svim učenicima na sudjelovanju kao i kolegici Dinki Mudri na dodatnoj motivaciji učenika i lijepoj suradnji.

 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Krunoslava Kutena / Trg Petra Zrinskog 2, HR-10340 Vrbovec / os-kkutena-vrbovec.skole.hr / ured@os-kkutena-vrbovec.skole.hr
preskoči na navigaciju